Integraal of Semi integraal

Wanneer je gaat oriënteren op de campermarkt zul je een aantal vragen moeten beantwoorden om de juiste camper voor jezelf uit te kiezen. Een belangrijke vraag die wij vaak in onze showroom voorbij horen komen is; kiezen we voor een integraal, of semi integraal camper? Omdat er tussen beide een fors prijsverschil zit, is het goed om te weten wat nou precies het verschil is tussen een integraal camper en een semi integraal camper. Links op de foto hieronder ziet u een Carthago Comapctline (integraal) en rechts een Carthago C-Tourer T (semi integraal).


Integraal

Een integraal camper wordt vaak gezien als het topsegment onder de campers. Doordat de zijwand van een integraal camper tot helemaal aan de voorkant doorloopt, biedt een integraal camper de beste isolatie. Zeker in de winter is dat een groot voordeel van de integraal camper. Tevens is de cabine een stuk royaler en wordt deze meer een onderdeel van het woongedeelte wanneer je de cabinestoelen omdraait. Bij een integraal camper zie je vaak standaard een hefbed boven de cabinestoelen alleen kiezen steeds meer mensen om dit hefbed te laten vervallen. Dit geeft bij een integraal camper een enorm ruimtelijke boost. Op onderstaande foto zie je er eentje zonder het hefbed. Wanneer je wél met meerdere personen op reis gaat is het hefbed natuurlijk een hele mooi optie. In een simpele handeling creëer je vrij snel 2 extra slaapplaatsen.


Ook tijdens het rijden biedt een integraal camper voordelen. Zo heb je een gigantisch mooi panoramisch zicht vanuit de bestuurdersstoel. Het “King of the road” gehalte is heel erg hoog! Een integraal cabin heeft vaak alleen een instap deur aan de bestuurderskant. Instappen doet men dan ook vaak door de opbouwdeur. Hieronder een afbeelding van de cabine van een integraal camper.


Doordat het bouwen van een integraal camper wat gecompliceerder is dan het bouwen van een semi integraal, is dit type camper al gauw € 10.000,- á € 15.000,- duurder. Wij zien veel mensen met enige camper ervaring de overstap maken van semi integraal naar vol integraal, andersom komt niet vaak voor omdat men gewend raakt aan de binnenruimte.

Semi integraal

Bij een semi integraal camper blijft de cabine van de Fiat (of eventueel Ford, Renault of Mercedes-Benz) intact. Deze cabine is een stuk smaller dan de opbouw van de camper en de zijwand loopt dan ook vloeiend in de cabine over. Een semi integraal camper heeft 2 cabinedeuren waardoor in- en uitstappen wat eenvoudiger is. Ook bij dit type camper is een hefbed mogelijk, echter hangt deze vaak boven de zitgroep waardoor deze niet meer te gebruiken is als je het hefbed naar beneden haalt. Hieronder een foto van het woongedeelte van een semi integraal camper.


De semi integraal camper is de meest populaire categorie. Mensen vinden vooral het gestroomlijnde uiterlijk vaak erg mooi. Het aanbod in deze categorie is zowel nieuw als gebruikt ook een stukje groter. Hieronder zie je de cabine van een semi integraal camper (eigenlijk gewoon de cabine van de Fiat Ducato).


Voor beide modellen zijn dus wel voor- en nadelen te noemen, hieronder een opsomming:

Integraal

+ ruime cabine die beter betrokken wordt bij het woongedeelte als je de stoelen omdraait

+ betere isolatie, voornamelijk in de cabine

+ standaard vaak een eenvoudig te bedienen hefbed (4 slaapplaatsen), of wanneer deze niet nodig is een zeer royale leefruimte (hefbed vervallen).

+ Panoramische zicht tijdens het rijden


- door gecompliceerde bouw een stuk duurder

- 1 cabinedeur

- minder fraai uiterlijk


Semi integraal

+ sportief uiterlijk door mooiere stroomlijn

+ Prijs ligt lager


+ Door het grote aanbod is er veel keuze, zowel nieuw als gebruikt

- Minder goed geïsoleerd, vooral tijdens wintergebruik

- Het zicht tijdens het rijden is beperkter

- Doordat de cabine smaller is heb je minder leefruimte